2002-12-20

DE REIS VAN ONS LEVEN

24. Aan de voet van de Olympus

’s Avonds komen we aan bij de camping Nefele in Nea Pandeleïmenos, waarvan we van Griekse vrienden het adres hadden gekregen. Idyllische plekjes onder de bomen en het strand vlakbij. En een goed restaurant, waar we een goede Griekse maaltijd krijgen voorgeschoteld.
In het oosten ruist de zee en achter ons ligt majestueus de Olympus.
’s Nachts worden we wakker: donderslagen en bliksemflitsen, maar het regent niet. We lopen naar het strand en zien het silhouet van de bergen bij vlagen oplichten. Hoe was het ook al weer? Zeus dondert vanaf de Olympus of Zeus dondert van de Olympus af?

Nea Pandeleïmonas is een plek om te blijven en dat doen we dan ook. In de omgeving is heel wat te zien, maar dat hoeft niet eens. Vanaf het strand hebben we een prachtig gezicht op het fort van Platamonas en, zoals op al onze dagen in Griekenland, worden we gezegend met schitterend weer.

Hier wordt haast elke dag
de zon uit zee geboren,
gebeuren waar ik mag
- je hoort het goed – bij horen.
Eerst gaat de nacht verbleken,
dan alsof vliezen breken
verschijnt haar bloedrood hoofd:
steeds weer verbazend teken
want wat je ook gelooft,
het baart steeds weer ontzag:
hier schijnt weer onbezweken
het wonder van een dag.

We maken overigens wel een paar uitstapjes naar Platamonas en we bezoeken Dion.
Dion. Alweer zo’n naam die je voor het eerst hoort. Je denkt altijd dat je zo veel weet, maar dat valt vaak vies tegen. Dion blijkt een heel rijk en uitgestrekt opgravingsgebied met als hoogtepunten een onder water staande Isistempel en een schitterend vloermozaïek in een groot herenhuis. Er is bovendien het oudste exemplaar van een orgel gevonden. Helaas blijken er geen kaarten van te worden verkocht, zodat een aantal vaderlandse orgelliefhebbers weer ongemerkt het nakijken heeft.
Zoals alle opgravingen valt ook deze onder het Griekse ministerie van cultuur. Het Nieuwgriekse woord voor dat laatste is Politismos. Dat woord bevalt ons. Het plaatst het begrip in een politieke sfeer. Cultuur heeft iets met burgerschap en gemeenschap te maken. En er is natuurlijk ook nog de associatie met het Engelse ‘polite’. Alles beter dan ons woord dat in klank alleen maar onzinnige associaties oproept.


  Website gebouwd door intronet