2002-12-20

DE REIS VAN ONS LEVEN

5. Tivoli

We besluiten Assisi over te slaan. Paulines hoogtevrees heeft al genoeg te doorstaan op deze reis. Dus moet Sint Frans het met een groet uit de verte doen.
Van Toscane gaan we dus door naar Tivoli, maar niet zonder Orvieto te zien, ook weer zo’n stad op een heuvel die niet verborgen kan blijven. We vullen er ons met de Italiaanse vlag in de vorm van Caprese.

In Tivoli komen we vooral voor de Villa Adriana, dat oorspronkelijke éénmansmuseum van keizer Hadrianus. En die figuur blijf je natuurlijk altijd beschouwen in het licht van Yourcenar. De geest van de vermoeide, zieke keizer kom je hier dus ook tegen: “Je n’en suis pas moins arrivé à l’âge où la vie, pour chaque homme, est une défaite acceptée. Dire que mes jours sont comptés ne signifie rien; il en fut toujours ainsi; il en est ainsi pour nous tous. Mais l’incertitude du lieu, du temps, et du mode, qui nous empêche de bien distinguer ce but vers lequel nous avançons sans trêves, diminue pour moi à mesure que progresse ma maladie mortelle." 6 We zullen op onze reis hem en zijn geliefde Antinoüs nog veel vaker tegenkomen. Het maakt iets duidelijk van het stempel dat hij op de antieke beschaving heeft gezet.


Animula vagula, blandula,
hospes comesque corporis,
quae nunc abibis in loca
pallidula, rigida, nudula,
nec, ut soles, dabis iocos…

Klein zieltje, zo ieltjes en liefjes,
vreemde en vriend van mijn lijf,
dat straks in oorden verblijft,
blekig en bars en braak en
waar je je grappen moet staken…7

De rust van Villa Adriana kan veel verdragen. Het rumoer van de Napolitaanse schoolklas, die – of ze nou willen of niet – cultuur bijgebracht moet worden, lost na een tijdje vanzelf op in deze door overvloedig groen gestoffeerde verzameling gebouwen. De leerlingen proberen met ons contact te leggen, verrast dat wij reageren op hun vragen “Where do you come from?”of “What time is it?”. Maar niet minder verrast door de antwoorden die - hoe simpel ook geformuleerd – hun kennis van het Engels nog te boven gaan.
Langs een vredig Tempedal verlaten wij het paleis om in de stad de Villa d’Este te bezoeken. Maar de Giro d’Italia staat onze rondgang in de weg. Wij slaan de weg naar Napels in.


  Website gebouwd door intronet