2002-12-20

DE REIS VAN ONS LEVEN

1. Zo maar

Op donderdag 20 september 2001 zouden wij naar Argentinië vertrekken voor een vakantiereis samen met mijn broer en schoonzuster. In plaats daarvan werd Pauline die dag opgenomen voor een onderzoek naar het vocht achter haar longen. Vijf dagen later werd een kleine uitzaaiing geconstateerd in haar hals. Sindsdien wensten wij elkaar bij elk glas nadrukkelijk “gezondheid!” En we namen ons voor alles te doen om de ziekte zo lang mogelijk buiten de deur te houden. Daarbij hoorden uitdrukkelijk: je geen zorgen maken voor je tijd en genieten van alle goede momenten die zich voordoen.1 @ 1)


Er volgden de chemokuur en de bestraling. In het voorjaar was de behandeling voltooid: de uitzaaiing was weg, het gezwel was kleiner geworden, maar niet verdwenen. Pauline voelde zich sterk genoeg om een grote reis te ondernemen. Argentinië kwam niet meer in aanmerking. Het was daar inmiddels weerkundig en vooral economisch winter geworden. En naar ons idee kun je slecht vakantie houden in een land waar de ellende van de inwoners zo op straat ligt. Er ontwikkelde zich een plan met plaatsen dichter bij Nederland in de buurt waar we beiden of één van ons (dat betrof vooral mij) nog steeds niet aan toegekomen waren en plekken waaraan we goede herinneringen (vooral gezamenlijk) bewaarden. Een route tekende zich af met talloze varianten. We zouden wel zien hoe het zou gaan en of het zou gaan. Met het vliegtuig zouden we in een paar uur weer thuis kunnen komen.

Zo maar op reis.
Met elke pauze nieuwe zin:
zo, maar op reis:
er tegenin.
Zo maar, op reis:
pril als begin.

 
(1)Maar we probeerden wel realistisch te blijven. Omdat Pauline bij de te verwachten slapte wegens de chemokuur niet op onze slaapverdieping wilde rusten, maar in onze woonkamer, was een nieuwe ligbank daar dringend nodig. Vanaf eind september waren wij op speurtocht. Vonden we er een die wij wel geschikt achten, dan was de eerste vraag naar de levertijd. “Wat! Tien weken?! Dan heb ik er misschien niks meer aan!” was dan gewoonlijk Paulines reactie. Gelukkig vonden we er een die direct leverbaar was. ^terug


  Website gebouwd door intronet