2002-12-20

DE REIS VAN ONS LEVEN

4. Toscane

Langs een kustweg van talloze tunnels, afgewisseld met uitzichten op baaien, stadjes en kassen (!) op de hellingen rijden we praktisch in één ruk door naar Toscane. Over het landschap daar hoeven wij niets toe te voegen aan wat er ooit al over is gezegd: cultuurgrond. Wij kamperen in Volterra. Vlak achter de tent ligt een Etruskische muur met uitzicht op de verweerde kloven van de Balze, maar wij kijken uit op de toren van de kerk die zich boven de camping verheft en die te onbelangrijk schijnt te zijn om in de gids te vermelden.
Volterra brengt ons direct in de sfeer van de stedelijke republieken uit de Middeleeuwen: Piazza dei Priori, raadhuis, dom, woonpaleizen. En in het internetcafé ontmoeten we tot wederzijdse verbazing oude kennissen.

Ja, “de wereld is klein”
klinkt lang niet zo hol
als dat nieuwe refrein
“dit land is te vol”!

De volgende dag gebruiken we voor een snufje Colle di Val d’ Elsa, waar we na enig zoeken de “ ondergrondse” straat vinden, die Pauline in haar geheugen had. En een teugje Siena. Ik vertel op het Piazza del Campo Pauline over de Palio die ik er ooit heb meegemaakt, nog niet wetend dat we op het eind van de reis een uitgebreid tv-verslag ervan zullen zien op een Duitse hotelkamer.


  Website gebouwd door intronet